Sporočilo za medije

Tekmovanje ACM Bober navdušuje mlade nad računalniškim mišljenjem

 

Na državnem tekmovanju ACM Bober, ki bo v soboto, 13. januarja 2018, na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, se bo v reševanju nalog, ki zahtevajo računalniško mišljenje, pomerilo najboljših 150 osnovnošolcev in 77 srednješolcev s šolskih tekmovanj.

Poznavanje računalništva in informatike je dandanes nujno za vsakdanje delovanje vsakega posameznika in je eden ključnih pogojev za razvoj in uspešno delovanje gospodarstva. Zato je potrebno mlade nad računalništvom in informatiko navdušiti ter jim s tem približati računalniško mišljenje. Temu cilju sledi tudi mednarodno tekmovanje ACM Bober, saj spodbuja zanimanje učencev in dijakov za računalništvo in informatiko, razvija logično sklepanje, algoritmično mišljenje ter spretnosti za reševanje problemov. Mladi tako na zanimiv in zabaven način spoznajo, da je računalništvo in informatika veliko več od brskanja po spletu, računalniških iger, poslušanja glasbe in gledanja filmov.

ACM Bober postaja eno najpopularnejših tekmovanj v znanju tako v svetu kot v Sloveniji. Letos je na šolski ravni tekmovalo v Sloveniji sedem otrok manj kot 30.000, s čimer se Slovenija uvršča po deležu otrok, ki se udeležijo tekmovanja, v sam svetovni vrh. Za primerjavo, lani je tekmovalo več kot milijon in pol otrok v 36 državah. Žal se veliko zanimanje otrok za računalništvo in informatiko kasneje v slovenskem šolskem sistemu izgubi. Zagotovo tudi zaradi zapostavljenosti računalništva in informatike v osnovnošolskem in srednješolskem kurikulumu. Za razliko od večine razvitih držav, ki imajo obvezni predmet računalništvo in informatiko tako v osnovni kot v srednji šoli, tega pri nas ni.

Na tekmovanju ACM Bober morajo tekmovalci v 40 minutah rešiti 15 nalog. Najboljša dobra tretjina je na šolskem tekmovanju dobila bronasta priznanja in res najboljših 227 se bo udeležilo državnega tekmovanja. Najboljši na državnem tekmovanju si bodo prislužili zlata in srebrna priznanja. V Sloveniji tekmovanje organizira računalniško združenje ACM Slovenija v sodelovanju z univerzami v Ljubljani, v Mariboru in na Primorskem.

Namen tekmovanja je tudi odkrivanje za računalništvo in informatiko nadarjenih posameznikov, zato se na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL veselimo obiska najboljših mladih računalnikarjev v državi in upamo, da bodo mnogi med njimi čez nekaj let svoja znanja računalništva in informatike uspešno nadgradili kot naši študenti.

Urnik državnega tekmovanja:

9:30

Sprejem osnovnošolcev

10:00

Tekmovanje osnovnošolcev

Nataša Kermc: Računalniško mišljenje in primeri dobre prakse v osnovni šoli (predavanje za učitelje)

10:30

Sprejem srednješolcev

11:00

Tekmovanje srednješolcev

Gregor Anželj: Računalniško mišljenje in primeri dobre prakse v srednji šoli (predavanje za učitelje)

11:30

Podelitev nagrad za osnovnošolce

12:30

Podelitev nagrad za srednješolce

 

Veseli bomo, da mediji svojo udeležbo najavite do petka, 12. 1. 2018, na sk@fri.uni-lj.si.

Kontakt za medije:

Alenka Bone, služba za komuniciranje

Fakulteta za Računalništvo in informatiko, Univerza v Ljubljani

e-pošta: sk@fri.uni-lj.si

telefon: +386 1 479 8110, +386 40 120 367